Ankara Peyzaj ve Profesyonel Bahçe Bakım İşleri
Çim Ekimi

Çim Ekimi

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Bahçe bakımında en temel uygulama çim ekimidir. Bu yazımızda çim ekiminin nasıl yapıldığı ve süreçlerinin neler olduğundan bahsedeceğiz.

Çim ekiminin aşamalarına geçmeden önce ne zaman çim ekilir sorusunun cevabını verelim. 

Çim Ne Zaman Ekilir?

Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız çim ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır.  

Yaz dönemlerinde çim ekmeyi denemeyin. Bu zamanlarda yoğun sıcaklar olduğundan çim tohumunun yeşermesi için ihtiyaç duyacağı nemi yeterli miktarda olmayacaktır. 

Ayrıca yaz döneminde karıncalarında fazla olması ve tohumları yemelerinden dolayı çim ekim işleminiz büyük oranda başarısız olacaktır.

Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Uygulamanın ilk aşaması olarak çim tohumlarını hazırlamış olduğumuz toprağımızın üzerine belli bir oranda serpiştiriyoruz.

Uzmanların belirlediği bu oran ise çim tohumlarının 1 metrekareye 60 gram düşecek şekildedir. 

Çim alanının tutarlı olması için tohumların her yere eşit şekilde serpiştirilmesi gerekir. 

Tohumun çok atılması bazı çim gruplarının boğulmasına neden olacağı gibi seyrek tohum yapılması da sonradan ara bir ekim çalışması yapmanıza neden olacaktır.

 

Çim Tohumlarının Serpilmesi Sonrasındaki Aşama

Çim tohumlarımızı eşit aralıklarla toprağımıza serptik. Toprak ile hayvan gübresi yada torf  karışımını, tohumların üzerine 1-2 cm kalınlığında olacak şekilde serpiyoruz. 

Silindir ile toprağımızı düzleştirip, sıkılaştırıyoruz. Silindir işlemi, tohumumuzun alt toprak ve karışımımız arasında iyice yerleşmesini sağlayarak, çimlerimizin daha rahat çıkmasına imkan verecektir.

 

Çim Tohumları İçin Sulama Sistemi Nasıl Olmalıdır?

Silindir işlemini bitirdikten sonra sulama işlemini yapmamız çok önemlidir. Yağmurlama sistemi şeklinde sulama yapmalıyız. 

Çimler yağmurlama sulama şeklini çok sever. İlk verilecek su özellikle tohumun canlılığını koruması ve kurumaması adına yararlı olacaktır. 

Yeni çim tohumu ekimlerinde toprağımızın üst tabakası 2-3 hafta boyunca mutlaka nemli şekilde kalmalıdır. 

Sulama işlemleri için ya sabahları erken saatleri yada akşamları geç saatleri tercih etmeliyiz.

Evet, çimimiz için gerekli olan toprak bakımımızı yaptık. 

Üzerine çim tohumlarımızın ekim işlemini de yapıp, güzelce düzenli olarak sulamalarını gerçekleştirdik. Çimlerimiz yavaş yavaş çıkmaya başladı.

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin