Ankara Peyzaj ve Profesyonel Bahçe Bakım İşleri
Bordo Bulamacı

Bordo Bulamacı

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Bordo Bulamacı  Nedir?

Bordo bulamacı, içerisine kireç katılarak ve hazırlaması kolay koruyucu etkisi olan bir ilaçtır. 

İçeriğindeki etken maddeler sayesinde patojenlere karşı bakırın ph’ını nötürleştirerek fitotoksit etkiyi gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Özetle %98 bakır sülfat ve kireç kullanılarak hazırlanan koruyucu bir ilaçtır.

Bordo bulamacının içeriğinde bulunan iyonlar sayesinde mantar sporlarındaki enzimlere olumsuz etki ederek bunların çimlenmesini ve gelişimini önler. Dolayısıyla özellikle bahçe, fidelik ve tarla bitkilerinde sıklıkla görülen mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Bordo Bulamacı Ne İçin Atılır?

Bordo bulamacının en büyük faydası ağaçların fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı koruyucu olmasıdır. Bordo bulamacının yapıldığı yıldan bir yıl sonrasında etkisinin devam ettiği ve gerek hastalıklara karşı gerekse ekonomik olarak fayda sağlanmış olduğu bilinmektedir.

Bordo Bulamacı Ne Zaman Atılır?

Önerilen ilk dönem sonbahardır. Bu dönemde yaprakların döküldüğünde %2 doz uygulanması önerilmektedir. Bir diğer uygulama ise ilkbahar dönemidir. İlkbaharda gözler uyanmadan yaklaşık olarak 1 hafta öncesinde %1-1,5 doz uygulanması önerilmektedir.

Bu şekilde bordo bulamacı uygulandığında bir sonraki yıl oluşabilecek bir çok hastalığa karşı koruyuculuk sağlamış olunmaktadır.

Bu sebeple Sonbahar ve İlkbahar dönemlerinde bordo bulamacı atılmasının önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Bordo Bulamacı Hangi Ağaçlara Yapılır?

Sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulanabilir. Ayrıca zeytin ağacına bordo bulamacı uygulanabilir. Yine üzüm bağına, gül ve taflan gibi bitkilere bordo bulamacı uygulanabilir. Peyzaj bitkisi olarak da bilinen pittosporum türü odun gövdeli bitkilere de bordo bulamacı uygulamanın faydaları bulunmaktadır.

Sebzelerde de kullanılabilen bordo bulamacı domates, patates, karpuz, kavun gibi türlere de uygulabilmektedir.

Bordo Bulamacı Hazırlanışı

Bordo bulamacının hazırlanışında bakır sülfat ve kireç ayrı kaplarda suda eritilir. Burada kullanılan kapların metal olmamasına dikkat etmek gerekir.

Bakır sülfat çözeltisi ile kireç çözeltisinin karıştırılması aşamasında yavaş davranmak önemlidir. Ağır ağır kireç çözeltisine dökülen bakır sülfat çözeltisi aynı zamanda karıştırılarak karışımın dengesinin oturması sağlanmış olur.

Bordo Bulamacı Karışım Oranları Nedir?

%1’lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı : 100 litre suya ne kadar bordo bulamacı konulur?

Öncelikle 50 litrelik kapta 1 kg. göztaşı eritilerek işleme başlanır. Bakır sülfat ise bu işlemden 24 saat önce suda eritilmeye başlanmalıdır. 1/2 kg sönmemiş kireç, başka bir kapta yavaşça dökülen ılık suyla ertilmeye başlanır ve söndürülür. Ardından 100 litrelik başka bir kapa süzdürülerek aktarılır. Üzerine yavşça su ilavesi yapılarak 50 litreye tamamlanır. 

Önceden hazırladığımız 50 litrelik göztaşı çözeltisini 100 litrelik kaptaki çözeltiye yavaşça dökerek karıştırılır. Karıştırma işlemi mavi renk elde edene kadar devam etmelidir. Çivit mavisi elde edilince %10’lik 100 litre bordo bulamacı hazırlanmış olmaktadır.

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin