Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin
Müstakil evlerden apartman ve toplu konutlara geçişin ardından göçebe yaşama alışan insanların yerleşik hayata hızla adapte olması beklenmiyordu. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişten sonra tarımsal faaliyetlerini unutan insanların şehir hayatında yapacakları çok az şey kalmıştır. Bu nedenle yoğun nüfuslu alanlarda bahçe ve peyzaj bakımı işlerini başkaları tarafından yapılması gerektiği görülmektedir.
Az daireli küçük apartmanlardan daha kalabalık yerleşim yerlerine kadar hemen hemen her kampüsün küçük bir bahçesi ve yeşil alanı vardır. Bazı site yöneticileri bu bahçe ve yeşil alanla ilgilenecek kişileri dışarıda bulundururken bazıları ise işi doğaya bırakıyor. Görüldüğü gibi bir süre sonra geride kalan bahçeler zararlı otlarla kaplanır ve kötü bir görünüme sahiptir.
Bu kötü görüntünün insanlarda yaratacağı çevre için ödenecek bedel çevre düzenleme bahçe bakım ve çevre düzenleme maliyetlerinden daha fazladır. İnsanların özgürce dolaşabilecekleri gerektiğinde stres atabilecekleri şehrin bunaltıcı havasından korunabilecekleri birer sığınak olarak yeşil alan ve bahçelerin önemi gerçekten çok büyüktür.
Doğanın yorgun kış hayatına döndüğü bahar nihayet geldi. Sağlıklı ve güzel bir bahçeye sahip olmak sandığınız kadar zor değil. Bitkilerinizin su besin maddeleri ve diğer ihtiyaçlarını göz ardı etmediğinizde bahçeniz canlı güzelliği ile dikkatleri üzerine çekecektir.
Bir peyzaj bakımı uzmanının eşlik etmesi veya bilimsel tavsiyelerin nasıl doğru şekilde uygulanacağının bilinmesi bahçe bakımında önemli bir rol oynar. Gübrelemeden ilaçlamaya budamadan ekime kadar tüm bakım sürecinin profesyoneller tarafından doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması gerekmektedir.
Peyzaj bakımı bir kürek kemer ve tırmık kullanarak toprağı havalandırmak bitkilerinizin sıcak toprağa uyum sağlayabilmesi için bahçenize bakmanın ilk adımıdır. Bu işlemden sonra ekim için yetersiz görülen alanlara toprak takviyesi yapılmalıdır.
Ağır zeminlerde sıkışma nedeniyle toprağın havalandırma işlevini kolaylaştırmak için; delikler açılarak toprak gevşetilir.
İlkbaharda dalların yeşermeye başladığı ve bahçenin yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplanmaya başladığı bahar aylarında bitkilerin ihtiyaç duyduğu azot potasyum fosfor gibi besinler; Bu gübrenin toprağa getirilmesi gerektiği anlamına gelir. Gübreleme öncesi mutlaka toprak analizi yapılmalıdır; Yetersiz veya aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır.
Sıcak günlerde çapalama aşırı nemi kaybetmeye başlar ve dikkatli yapılması gerekir. Gübrelerin çapalanması ve toprağa karıştırılmasıyla gübrelerin faydaları sağlanmaya başlar; hem de toprakta kışlayan çeşitli zararlı böceklere karşı korumaktadır.
Kışın sert ağaçları yazın çiçek açan bitkileri budamak temizlemek bahçe bakımında en önemli adımdır. Çünkü bu aylarda yapılan budama sayesinde; gücünü kaybetmeye başlayan ağaçlar daha da güçlenerek geri geldiler ve sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ederler. Özellikle kışın dondan zarar gören ağaç kısımları budanmalı ve uzaklaştırılmalıdır.
Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin