Cüruf peyzaj alanında oldukça iyi bilinirken, peyzaj ile yeni yeni ilgilenenler oldukça merak eder. Kısaca bahsedecek olursak cüruf, magmada çözünmüş gaz açısından zengin, yeryüzüne püskürtülen bir materyaldir. Yüzeye giren magma düşük basınçta olduğunda, çözünmüş gaz kabarcıkların oluşmasına neden olur.
Magma soğudukça katılaşır, kabarcıklar oluşur ve içeride kalır ve gözenekler oluşur. Oda, karşılıklı olarak açık bir yapı haline gelir ve oluşumunu tamamlar. Genellikle siyah, kırmızı ve koyu kahverengi gibi koyu renklerde oluşur. Yunancada volkanik tüf, bizim dilimizde ise cüruf olarak adlandırılır.
Cüruf materyalinin birçok faydası bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Cüruf özellikle geçmişte beton ve asfaltta agrega olarak, kaldırım dolgularında, dolgularda ve demiryolu balastında inşaat amaçları için yaygın olarak kullanılmıştır. 1950'lerde, 1960'larda ve 1970'lerin başında, bazı bodrum katlarında ve bina temellerinde beton dökmek için de kullanılmıştır. Elementel fosfor üretilirken, silika karışımından fosfat cevheri çıkarılır. Kalan en büyük yan ürün ise "cüruf" adı verilen lav benzeri bir kayadır. Esas olarak kalsiyum ve silikadan oluşan cüruf ayrıca az miktarda uranyum ve radyum içerir. Bu iki element doğal olarak fosfat kayasında bulunur. Cüruftaki gama ışınları, tıbbi X ışınlarına benzer bir tür radyasyon olan çok düşük gama ışınları yayar. Fosfor fırını cürufunun radyasyon yaydığı araştırmalarda bilinmektedir. Aslında bu konuda Avrupa'da ev ve işyerlerinde cürufun agrega olarak kullanılmasının etkisi zaman ve mekan olarak ölçülmektedir.
Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin