Ankara Peyzaj ve Profesyonel Bahçe Bakım İşleri

Ağaç Dikim Teknikleri

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Ağaç dikim teknikleri peyzaj mimarlığında önemli bir yer almaktadır. Çünkü peyzaj projelerinde insanların en çok ihtiyaç duyduğu çim fidanları, ağaçlar, çiçekler ve diğer bitkiler genellikle peyzaj sürecinde kullanılmaktadır. Ekim ve dikim şeklinde oluşur. Ancak uygulama aşamasında bitkiler dikilir. Tarımsal alanlarda ve büyük ölçekli ticari ve endüstriyel bitki üretimi için kullanılan işletmelerde bu iş genellikle diğer bazı işlerden daha karlı ve daha popülerdir.

Dikim teknikleri dikim yeri açısından yarma dikimi ve çukur dikimi şeklinde bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Dikim teknikleri, kullanılan fidan materyalinin nitelikleri bakımından ise iki ana metoda ayrılmaktadır. Bunu Çıplak Köklü (Topraksız) Fidan Dikimi ve Topraklı ve Kaplı Fidan Dikimi şeklinde sıralayabiliriz. 

Ağaç Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Ağaç dikimi konusunda başarılı olmak için türün doğru seçilmesi dışında başka önemli noktalarda bulunmaktadır. Fide gelişimi için en önemli ve etkili faktör toprak faktörüdür. Bitkilerin besin kapasitesi, hava oranı, su içeriği ve kök gelişimi üzerinde toprak tipinin önemli bir etkisi vardır, dikkatli bir şekilde analiz edilmeli ve buna göre ekim işleminden geçirilmelidir. Toprak koşullarının ön analizleri yapılarak toprakta gerekli koşulların oluşup oluşmadığının belirlenmesi, gerekli koşulların sağlanması ve ekimin buna göre yapılmasını sağlamak çok önemlidir.  

Fideler genellikle ekim yerine sonbahar ve ilkbaharda taşınır. Fidelerin köklerinin kurumasını ve zarar görmesini önlemek için ekim alanına transfer sırasında paketlenmeli ve nakledilmelidir. Bilindiği gibi fidanların sökülmesi, saklanması ve bahçecilik sırasında bakımı yapılmazsa, kaliteli fideler kullanılsa bile dikim işlemi başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Ağaç/Fidan Materyali Seçimi

Ağaç dikim teknikleri kadar dikilecek olan fidan seçimi de çok önemlidir. Dikim işleminde kullanılan fidanlar, dikim işleminin tüm aşamalarının başarısı ve gelişimi için oldukça etkilidir. Bu nedenle yeni kaliteli fidan seçiminde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Önemli olan fidan çeşidinin, yaşının ve boyunun dikim alanına uygun olmasıdır. Kök, sürgün ve uç koşulları dengeli ve orantılı olmalıdır. Bitki veya fidan, küçük boyutlu, düşük maliyetli ve rahat ulaşım avantajlarına sahiptir. Kozalaklı ağaçlar için, yerden yüksekte büyük boy ağaçlar yerine, yer üstü ve altı dengeli ağaçlar tercih edilmelidir. Diğer farklı koşullar için kök ağırlığı daha yüksek olan fidanlar tercih edilmelidir.

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

 

 

Ağaç Dikim Teknikleri