Ankara Peyzaj ve Profesyonel Bahçe Bakım İşleri

Sulama Nasıl Yapılmalı ?

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Sulama Nasıl Yapılmalı?

Sulama nasıl yapılmalı? Bahçe düzenleme hususunda, bitkilerin büyümesi için düzenli ve yeterli sulama çok önemlidir. Ancak, gerekli düzeyde uygun şekilde sulama yapılmazsa, bitkilerinize fayda yerine zarar verebilirsiniz.

Sulama işlemi yapılırken, suyun bitki veya yeşil alan boyunca eşit olarak dağıldığından emin olmak gerekir. Sulamaya başlarken su kaynağının su basıncını düşük seviyede tutulmalıdır.

Ardından, kırılgan bitki ve çiçeklere zarar vermemek için sulama miktarını arttırmak gerekir.

Uygun sulama için en önemli adım su miktarını ideal olarak ayarlamaktır. Toprağın yüzeyini kaplayan ancak köklere ulaşmayan su, yetersiz sulamaya işaret eder.

Aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir. Toprak suyu emdiğinde köklerin nefes alması için gereken boşluk dolar. Bu, köklerin hava geçirmez hale gelmesine neden olur.

Bunun olmasını önlemek için suyu emmiş toprağı sularken basit bir cisimle toprağı havalandırmaya çalışılmalıdır.

Bahçe Sulama Hortumu Nasıl Olmalı?

Bahçe sulama hortumu seçerken hortumun malzemesine, su basıncına, çapına, uzunluğuna, şeffaflığına ve daha birçok özelliğine dikkat etmeniz gerekir. Bunlar arasında en belirleyici kriter genellikle hortumun malzemesidir.

Malzemesine göre kauçuk, PVC, silikon, plastik ve naylon gibi farklı hortum türleri vardır. Silikon hortum PVC hortuma benzer. Silikon hortum ile PVC arasındaki fark bükülmeyecek olmasıdır.

PVC hortum katmanlarının sayısı arttıkça kullanım ömrü de uzar. Yüksek basınç ve sıcaklık farkına dayanabilir. Naylon hortumlar çok hafif olmalarına rağmen diğer malzemeler kadar basınca dayanıklı değildirler.

Plastik hortum çok çabuk deforme olur. Bu nedenle plastik hortumların kullanılmasını önerilmemektedir.

Sulama Teknikleri

Bilinen sulama teknikleri

  • Salma sulama, 
  • Elle sulama, 
  • Yağmurlama sulama, 
  • Damlama sulama, 
  • Terleme sulama 

olarak sınıflandırılabilir. Salma sulama ve manuel sulama bilinen en basit sulama yöntemleridir. İnsanlar günlük yaşamlarında bu işlerle uğraştıkları için sulama zamanını ve miktarını kontrol etmek zordur.

Sulamanın doğru zamanda ve miktarda yapılmaması bitki sağlığı ve gelişimi açısından büyük sorunlara yol açacaktır.

Yağmurlama sulama, damlama sulama ve terleme sulama sistemleri kontrollü sulama teknikleridir. Yağmurlama sulama sistemi; yer üstü yağmurlama sistemi, yeraltı rotorlu ve sprey yağmurlama sistemi, otomatik ve manuel olmak üzere iki farklı şekilde kurulabilir.

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Sulama Nasıl Yapılmalı ?