Ankara Peyzaj ve Profesyonel Bahçe Bakım İşleri

Toprak pH Ölçümü

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

PH ÖLÇÜMÜ NEDİR VE NASIL  YAPILIR?

pH Nedir?

Açılımı Power of Hydrogen olan pH, bir çözeltinin asitlik yada alkalilik derecesini tanımlayan bir ölçü birimidir.

pH test cihazı tarafından yapılan ölçümde bir asit veya bazın aktivitesinin hidrojen iyonu cinsinden derecesini bize gösterir. Şöyle ki;

H+ konsantrasyonu OH-‘den büyükse çözelti asidiktir. pH 7’den düşüktür.

OH konsantrasyonu H+’dan büyükse çözelti pH değeri 7’den büyük olan baziktir.

Eşit miktarda H+ ve OH iyonları mevcutsa çözelti pH 7 olan nötrdür.

PH ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR? | PH ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ NELERDİR?

pH, elektrik sinyali üreten elektrot kullanılarak bu elektriksel sinyal ph metre cihazı sayesinde pH birimine çevrilmektedir. Bu potansiyometrik bir ölçümdür. Sonuç olarak üretilen ve ölçülen bu sinyal aslında bir voltajdır. 

Diğer bir deyişle, temel olarak dakikadaki elektrot voltajını ölçebilen ve sonucu ekrana pH değeri olarak gönderen bir amplifikatör sistemidir. Bu pensipte çalışan piyasada kolay temin edilebilecek çeşitli marka ve özellikler pH metre bulunmaktadır.

Bahçedeki Toprağın pH Değeri Nasıl Ölçülür?

Bitkilerin büyümesi ve sağlıklı gelişimleri için toprak pH ölçümünü mutlaka yapmalıyız. Toprakta bulunan pH bitkilerin gelişimine olumsuz etki edebileceği gibi ölçümlerle takibi yapılmadığından beklemediğimiz sonuçlara maruz kalmamızda söz konusudur.

Toprak pH durumuna bağlı olarak ölçüm sonuçlarında aldığımız değerler neticesinde toprağın pH değerini düşürmemiz yada yükseltmemiz gerekebilir.

Bunu yapmanın bir kaç yönetimi vardır.

Öncelikle güvenli bir sonuç alabilmek için doğru toprak örneklemesi gerekmektedir. Bahçenin bir kaç yerinden alacağımız örnek doğru sonuç almamıza imkan tanıyacaktır. Ayrıca gübre uygulandıktan hemen sonra örnek alınmaması da önemlidir.

Burada şu ayrıntıyıda belirtmekte fayda var; bahçede dikim öncesinde bakım zamanında toprak pH değerini ölçmenin büyük faydası bulunmaktadır. Bu sebeple her dikim öncesinde ve bahçe bakımı sırasında pH ölçümünü yapmamız bitkilerimizin sağlıklı büyümesine katkı sağlayacaktır.

Bahçe bakımı konusunda bilmek istediğiniz tüm detaylara Periyodik Bahçe Bakım Uygulamaları başlıklı yazımızda,  buradan ulaşabilirsiniz.

Turnusol Kağıdı İle Toprak pH Ölçümü

Evrensel bir uygulama olan Turnusol Kağıdı yöntemi en basit ve en hızlı sonuç alabileceğiniz bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Litmus kağıdı ile yapılan bu yöntemde ihtyacınız olan Litmus kağıdını herhangi bir eczane yada kimyasal ürünler satışı yapan marketlerden temin edebilirsiniz. 

İlk aşama, bahçeden alınan numune toprak temiz cam bir kaba konur ve saf su ilave edilerek üzerine turnusol kağıdı batırılır. 20-30 saniye bekletilip kağıdın renginin değişmesi beklenir. Kağıdın aldığı renk ile skalada bulunan renk karşılaştırılarak sonucun alkali mi yoksa nötr mü olduğu tespit edilebilir.

PH Metre ile Toprak pH Ölçümü

Ölçüm yöntemleri arasında en basit olan ölçüm şeklidir. Bu tür cihazlara pH metre denilmektedir. pH metre ile ölçüm yapmak diğer yönetemlere göre daha zahmetsiz ve hızlı sonuç verdiğinden daha çok tercih edilmektedir.

pH metre ile ölçüm yapabilmek için öncelikle cihazın prob kısmını toprağın nemli tarafına dik olarak yerleştirmek gerekmektedir. Yaklaşık 1 dakika bekledikten sonra gösterde ekranında pH değerini vermektedir. Tüm ölçüm işlemi bu kadar kolay.

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

 

 

 

Toprak pH Ölçümü