Ankara Peyzaj ve Profesyonel Bahçe Bakım İşleri

Meyve Ağacı Budama Teknikleri

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Meyve ağaçlarında budama teknikleri ağaçların büyümesi ve verimli meyve verebilmeleri için önemlidir. Özellikle kuraklık gibi olaylar ile karşılaşıldığında budama yapmanın faydaları daha net anlaşılmaktadır. Budanmış olan ağaçlar kısa sürede verimli şekilde meyve vermeye başlar. Ancak bu durumun sağlanması için ağaçların doğru budama teknikleri ile budanması gerekiyor.

Meyve Ağaçlarında Budama Teknikleri Neler?

Meyve ağaçlarında budama teknikleri sağlayacağı verimliliğe göre değişkenlik gösterir. Aynı zamanda dalların yapısına göre de budama teknikleri belirlenmektedir. 

  • Saat 10 Budama; Bu yöntem dar ve V şeklinde olan dallar için uygundur. V şeklinde olan çatallara önlem alınmadığında sonrasında yarılma meydana getirir. Özellikle ağaçtan verimli mahsul alınıyorsa bu budama yöntemi tercih edilir. V şeklindeki dallar kök kısmından olmayacak şekilde budanır. 
  • Tomurcuk Budama; bu yöntemde olabildiğince düzgün ve keskin kesikler atılır. Hemen tomurcuğun üzerindeki kısım kesilir. Budamayı yaparken tomurcuktan çok uzak veya çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle dalın gelişimi için oldukça etkili olacaktır.
  • Yönlendirme Budama; her dalda farklı açılara yönelen tomurcuklar bulunur. Yeni gelişmekte olan tomurcuğun merkezinden uzağa doğru yönlenmesini isteyeceğinizden kesimi tomurcuğun üzerinden dışa doğru yapabilirsiniz. Bu sayede ağaç yayvan şekilde büyüyecek ve gelişecektir. 
  • Üçgen Budama; bu yöntem sürgünün farklı nedenler ile çıkarıldığı ve simetrinin bozularak dalın çıplak kalması durumlarında uygulanır. Bunun için aynı noktadan tekrar sürgünün çıkması sağlanır. Bunun için de çıkarılacak olan dalın 1 – 2 cm’lik kısmı ağaç üzerinde bırakılarak kesim yapılır. 

Budama Ne Zaman Yapılır? 

Budama yapmak için budama zamanı büyük önem taşıyor. Genel olarak budamalar kış ve yaz budamaları olarak ayrılmaktadır. Kış budamalarının uygulanışı;

  • Kışı çok sert geçirmeyen bölgelerde kış aylarında, kışı sert geçen bölgelerde şiddetli soğuklar sonrasında uygulama yapılır. 
  • Kış donması öncesinde kesim yapılmamalıdır. 

Yaz budamalarının uygulanışı ise;

  • Meyvelerin iyi renklemelerini sağlamak,
  • Kışın yapılacak budama işlemlerini azaltmak, 
  • Ağacın şekillenmesinde etkili olur. 

Yaz budamaları yaz gelişme ayları içerisinde, sürgünlerin odunsu yapıya kavuşmaya başladıkları dönemde yapılır. Özellikle ağaçların şekillerini bozan, büyümelerini engelleyen dalların budaması yapılır ve meyve verimi bu sayede daha fazla arttırılır. 

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Meyve Ağacı Budama Teknikleri