Bu yazımızda Ağaç Budama Takvimi ve Ağaç Budama hakkında bilmek istediğiniz tüm detaylara yer vereceğiz.
Bahçemizde bulunan tüm bitkilerin olduğu gibi ağaçlarında budama yöntemi, ağaç budama süreci ve ağaç budama takvimi bulunmaktadır. Bu süreçlerde yapılan Ağaç Budama Uygulamaları ağaçların sağlıklı gelişmesine ve hasat sürecine önemli katkı sağlamaktadır. Bahçemizde bulunan ağaçların bakımının yapılması kadar Periyodik Bahçe Bakımının Uygulamları da önem arz etmektedir. Periyodik Bahçe Bakımı Uygulamaları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Ağaç budama işlemini, ağaçlarımızın sağlıklı gelişmesi ve veriminin artması için uyguladığımız bir yöntem şeklinde tanımlayabiliriz.
Meyve ağaçlarında; ağaçların sağlıklı gelişim göstermesi, fizyolojik dengeyi sağlabilmesi ve doğal olarak ta bol hasat dönemi için Ağaç Budamasını öneriyoruz.
Park ve bahçelerde bulunan ağaçların budanmasıyla en önemli bakım işleminin yerine getirilmesi sağlanmaktadır.
Ağaçların türlerine göre ve bizim budama amacımıza göre ağaç budama zamanları değişkenlik göstermektedir.
Genel olarak yaz budaması ve kış budaması şeklinde gruplandırmamız mümkündür.
Meyve ağacı budayacaksak amacımız; en kısa sürede meyve alabilmek ve ağacın sağlıklı gelişimini sağlamak olmalıdır.
Park ve bahçelerde bulunan ağaçların da kırılmış, zarar görmüş ve hastalıklı dallarının temizlenmesi bu ağaçların sağlıklı gelişime olumlu katkı sağlayacaktır.
Ağaç Budama Zamanı meyve ağaçlarının ve normal ağaçların budama işlemi sonucunda kesilen dallarının, meyve ağaçlarının meyve verme tepkilerinin sonuçlarına göre karar vermek en doğru yöntemdir.
Bu kapsamda Budama Zamanını yaz budaması ve kış budaması olarak iki gruba toplamak mümkün.
Yaz dönemi boyunca meyve ağaçlarının bundanması işlemine Ağaçlarda Yaz Budaması denir. Bu uygulamayla ağaçlardaki sürgünlerin seyreltilmesi, bükme, eğme, dallarının açılarının genişletilmesi, daraltılması ve uç alma işlemi yapılmaktadır.
Ayrıca ağaçların yaşlı kısımlarından sürgün çıkabilmektedir. Bu sürgünlerin kesilmesi de meyve ağaçlarına kuvvet açısından katkı sağlamaktadır.
Yaz Budamasının bir diğer faydası da meyvelerinin daha iyi renklenmesini sağlaması, sağlıklı gelişmeyi desteklemesi ve kış aylarında yapılacak budama işlemini azaltmaya katkı sağlamasıdır.
Soğuk yapmayan bölgelerde tüm kış boyunca yapılabilen budamaya Ağaçlarda Kış Budaması denir.
Ağaçların dinlenme dönemine denk gelen bu budama işlemi soğuk olmaması kaydıyla yapılması durumunda yaz budamasına katkı sağlayan önemli bir uygulamadır.
Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin