Cüruf taş uygulamaları peyzaj mimarlığında sık sık kullanılmaktadır. Ancak kısaca cürufun ne olduğuna bir değinelim. Cüruf volkanik küllerin katmanlaşıp yeryüzüne püskürtülmesiyle oluşan maddelerdir.
Cüruf taşı hafif yapılıdır ve su tutucu bir bitki yetiştirme ortamı sağlar. Birçok gözenekli volkanik bir kayadır.
Cüruf, tamamen saf olmayan metal eritildiğinde yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken daha hafif metali ifade eder. Hava ile temas eden hafif metallerin oksidasyonu ile oluşur. Bu nedenle metal kalıp olarak da adlandırılır.
Günümüzde çimento, seramik yapmak ve suni ipler yapmak için kullanılmaktadır.
Cüruf taşının birçok faydası bulunmaktadır. Bunları şu şekilde kısaca sıralayabilmek mümkündür:
Cüruf taşı uygulamaları ve kullanım alanlarına bakacak olursak özellikle geçmişte beton ve asfalttaki agregalar, kaldırım dolgu maddeleri, bentler ve demiryolu balastları olarak inşaat amaçlı yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz.
1950'lerde, 1960'larda ve 1970'lerin başında, bazı bodrum katlarında ve bina temellerinde beton dökmek için de kullanıldı. Elementel fosfor üretiminde silika karışımından fosfat cevheri çıkarılır.
Kalan en büyük yan ürün, "cüruf" adı verilen lav benzeri bir kayadır. Cüruf esas olarak kalsiyum ve silikadan oluşur ve ayrıca az miktarda uranyum ve radyum içerir. Bu iki element doğal olarak fosfat kayasında bulunur.
Cüruftaki gama ışınları, tıbbi X ışınlarına benzer bir tür radyasyon olan çok düşük gama ışınları yayar. Fosfor fırını cürufunun radyasyon yaydığı araştırmalarda bilinmektedir.
Aslında Avrupa'da evlerde ve işyerlerinde cürufun agrega olarak kullanılmasının etkisi zaman ve mekan olarak ölçülmektedir.